Co to jest herbata i dlaczego jest tak popularna?


Woda to najpopularniejszy napój na świecie, ale co z herbatą? Otóż ​​herbata to bardzo aromatyczny napój przyrządzany przez gotowanie wody nad liśćmi rośliny Camellia sinensis. Ten wiecznie zielony krzew pochodzi z Chin i wielu innych krajów Azji Wschodniej. Oprócz wody herbata jest również jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Ale co to właściwie jest i dlaczego jest tak popularne? Przyjrzyjmy się bliżej.

Po pierwsze, herbata jest świetnym napojem dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Może obniżać poziom cholesterolu LDL i łagodzić nudności. Zielona herbata zawiera wysoki poziom teaniny, która działa przeciwskurczowo. Imbir pomaga łagodzić nudności i niestrawność. Jeśli nie jesteś wielkim fanem imbiru, wypróbuj mieszankę rumianku i jagód acai. Mieszanka pomoże złagodzić objawy niestrawności.

Po zebraniu liście herbaty są suszone w celu zatrzymania procesu utleniania. Są one następnie sortowane według ocen na podstawie rozmiaru i innych kryteriów. Po sortowaniu liście są gotowe do pakowania i transportu. Ten proces trwa około dwóch do czterech dni. Im dłużej herbata się utlenia, tym bardziej gorzka i aromatyczna jest herbata. Jej smak wzrasta wraz z wiekiem liści. Dlatego herbata jest doskonałym napojem dla osób prowadzących intensywny tryb życia.

Nauka stojąca za herbatą jest wciąż mieszana, ale jest kilka dobrych rzeczy, które warto wiedzieć. Istnieje związek między spożywaniem herbaty a zespołem jelita drażliwego, ale potrzebne są dalsze badania. Jeśli jednak chcesz poprawić swoje trawienie, możesz spróbować herbaty ziołowej. Rumianek działa przeciwskurczowo, a imbir łagodzi nudności. Istnieją nawet paczki z owocami i zieloną herbatą, które można kupić w sklepach internetowych. Występują w smakach takich jak truskawka, ananas i liczi.

Wśród trzech najpopularniejszych herbat na zachodzie najpopularniejsza jest herbata czarna. Wytwarzany jest w krajach, które niegdyś były koloniami brytyjskimi i skupia się na gustach mieszkańców Zachodu. Jego mocny, pełny kubek składa się z różnych rodzajów i smaków, ale jest najbardziej znany ze swojego wyrazistego smaku. To samo dotyczy zielonej herbaty. Najlepiej dobierać herbatę do regionu, w którym jest uprawiana. W kilku regionach panują różne warunki klimatyczne, które mogą wpływać na jakość liści.

Starożytny chiński cesarz Shen Nung jako pierwszy stworzył napój herbaciany. Podczas podróży do Chin Kozacy przywieźli carowi herbatę. W 1637 r. mongolski chan podarował herbatę carowi Michałowi I. W 1639 r. rosyjski kupiec Vassili Starkov otrzymał 250 funtów tego zioła. Pierwszym Rosjaninem, który wprowadził herbatę do kraju, był Wasilij Starkow, który zrobił filiżankę napoju dla cesarza.

Więcej: dobra herbata na prezent

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.